Una nova etapa en l’emergència climàtica, amb Montserrat Busto

Print Friendly, PDF & Email

En el darrer any, hem notat com la temperatura augmentava significativament. També som enmig d’una sequera que està durant tres anys. Ens trobem en mig d’un canvi climàtic, un canvi a gran escala i a llarg termini en els patrons meteorològics i en la temperatura mitjana del planeta.
Durant la seva història el nostre planeta ha sofert nombrosos canvis climàtics; tots, a causa de fenòmens naturals com ara les variacions en els paràmetres orbitals de la Terra, l’impacte de meteorits, vulcanisme de gran magnitud o canvis en la circulació oceànica, entre d’altres.
En l’actualitat no hi ha dubte que som en un altre canvi climàtic, però aquesta vegada l’agent impulsor és la humanitat, com a conseqüència de la crema indiscriminada de combustibles fòssils, que ha fet incrementar l’efecte d’hivernacle. I, després de l’Àrtic i l’Antàrtida, la zona més afectada és la Mediterrània.
A Catalunya sabem que els increments de temperatura estan generant impactes dràstics: esdeveniments climàtics extrems, alteracions als ecosistemes i amenaces per a l’agricultura i la salut humana.

En fer el resum climàtic de l’any 2022, al Servei de Meteorologia van tenir un problema: l’anomalia tèrmica de l’any (el que puja per damunt de la de referència) va superar els 2,7ºC, per damunt del límit esperat i habitual de l’eix d’ordenades, que van haver d’ampliar. Aquesta dada, amb la provisional de 2023 indica que estem en una altra era climàtica a la que ens haurem d’acostumar.
Per parlar de canvi climàtic avui tenim a Montserrat Busto, climatòloga del Servei Meteorològic de Catalunya.
Havia vingut al febrer per explicar-nos qui era Eduard Fontseré i Riba. Ara ens parla de la seva feina quotidiana sobre el clima.
Imatge: Anomalia de temperatura mitjana ANUAL a Catalunya (1950-2021), METEOCAT