Radio Farró va participar a la Festa de Associa’t a la Mercè 2022. I Fenòmens Naturals, també!
Demà dilluns 26 de setembre serà una data clau per esdevenir el nostre futur, una nau dirigida contra un asteroide mirarà d’evitar que ens caigui un meteorit al damunt.
Els asteroides són més antics que els planetes, restes de l’alba del Sistema Solar, i s’anomenen així perquè poden semblar estrelles sense ser-ho. Mentre que un meteorit és un cos rocós que arriba a la superfície d’un planeta, deixant una estela de llum anomenada meteor.
El 30 de juny de 1908, va entrar a l’atmosfera de la Terra el meteor més gran dels temps moderns. S’estima que mesurava uns quaranta metres de diàmetre i que, en ser de roca, es va fer engrunes sobre la regió de Tunguska, a Sibèria. L’ona de xoc generada per l’explosió va tombar arbres i va arrasar una zona deshabitada, de la grandària d’una gran ciutat. El 15 de febrer de 2013, un objecte la meitat de gran va explotar sobre de Txeliàbinsk, Rússia, trencant vidres en un bon radi i provocant un miler de ferits.
El cràter meteorític més gran de la Terra és a Arizona, EUA. El va provocar probablement un asteroide metàl·lic que va caure fa uns cinquanta-mil anys, a poc menys de quaranta-dos mil quilòmetres per hora. També era metàl·lic l’asteroide que fa seixanta-cinc milions d’anys va col·lisionar amb la superfície de la Terra; la pols generada per l’impacte i les cendres dels incendis subsegüents van cobrir el Sol i van canviar la vida: es van extingir els dinosaures i tres de cada quatre espècies que aleshores vivien a la Terra.
S’estima que n’hi ha més d’un milió que compleixen les condicions NEOs (Near Earth Object) i són susceptibles d’impactar a la Terra.
A diferència del que succeeix amb els terratrèmols i les erupcions volcàniques l’impacte dels asteroides pot ser previst desenes d’anys abans amb molta precisió i, per tant, ser evitat. Així doncs, la primera cosa que cal fer és trobar els anomenats NEOs (Near Earth Object) susceptibles d’impactar a la Terra.
Per donar visibilitat al risc i per forçar les autoritats a estudiar la possible col·lisió d’un asteroide, es va determinar el 30 de juny el dia de l’asteroide. Un dels promotors va ser l’astrofísic i guitarrista de Qeen, Brian May.
Més informació
Double Asteroid Redirection Test (DART)
L’ICE-CSIC participa en la primera missió que vol canviar la trajectòria d’un meteorit potencialment perillós (Nota de premsa, 23/09/2022)
Junyent, Cristina (2017): El dia de l’asteroide, un fenòmen astronòmic predictible Nació Digital
Junyent, Cristina (2019): Un meteorit amb sorpresa. Nació Digital
