Per Nadal, pas de pardal

Print Friendly, PDF & Email

Dissabte 11 de desembre, Ràdio Farró torna a la Mostra Solidària del Farró des de la Plaça de Sant Joaquim.

El solstici d’hivern té lloc en el moment en què el Sol cau vertical sobre el Tròpic de Capricorn, quan arriba més al sud, més baix a l’equador, en la seva màxima declinació. Enguany serà el 21 de desembre a les 16:59h (15:59h URC). Creiem que la llargada dels dies arribarà al seu mínim, en l’hemisferi nord, i la nit al màxim. A partir d’aquest moment, els dies comencen a créixer. Però és així, realment?

Segons la taula oficial de sortides i postes de Sol a Barcelona, el dia del solstici sortirà a les 8:14h i es pondrà a les 17:25h. El dia de Nadal, sortirà a les 8:16h i es pondrà a les 17:27h. El temps diari serà el mateix (7h i 11 min); hi haurà un desplaçament cap a la tarda, quan s’allargarà dos minuts; però al matí també haurà sortit dos minuts més tard. I continuarà sortint cada cop un xic més tard, fins als dies 3 al 5 de gener, quan sortirà a les 8:18h, a partir de quan anirà sortint més aviat cada dia.

Però, a quina velocitat? Doncs, a poc a poc. Solstici, vol dir «Sol statum»: sol quiet; i passa això, que les hores de sol canvien poc, a diferència dels equinoccis, quan ho fan molt més de pressa. Ens adonarem quan ens acostem al 20 de març a les 16:33h, quan veurem el Sol sobre l’equador, sense declinació, i per això el dia i la nit duraran pràcticament el mateix.

Àudio a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona

Més informació
Per Santa Llúcia, pas de puça a Cosir i repuntejar (13/12/2011)

Imatge: el solstici. Wikimedia Commons