Dissabte 11 de desembre, Ràdio Farró torna a la Mostra Solidària del Farró des de la Plaça de Sant Joaquim.
Fenòmens naturals va participar parlant del calendari i el Sol.
El solstici d’hivern té lloc en el moment en què el Sol cau vertical sobre el Tròpic de Capricorn, quan arriba més al sud, més baix a l’equador, en la seva màxima declinació. Enguany serà el 21 de desembre a les 16:59h (15:59h URC). Creiem que la llargada dels dies arribarà al seu mínim, en l’hemisferi nord, i la nit al màxim. A partir d’aquest moment, els dies comencen a créixer. Però és així, realment?
Segons la taula oficial de sortides i postes de Sol a Barcelona, el dia del solstici sortirà a les 8:14h i es pondrà a les 17:25h. El dia de Nadal, sortirà a les 8:16h i es pondrà a les 17:27h. El temps diari serà el mateix (7h i 11 min); hi haurà un desplaçament cap a la tarda, quan s’allargarà dos minuts; però al matí també haurà sortit dos minuts més tard. I continuarà sortint cada cop un xic més tard, fins als dies 3 al 5 de gener, quan sortirà a les 8:18h, a partir de quan anirà sortint més aviat cada dia.
Però, a quina velocitat? Doncs, a poc a poc. Solstici, vol dir “Sol statum”: sol quiet; i passa això, que les hores de sol canvien poc, a diferència dels equinoccis, quan ho fan molt més de pressa. Ens adonarem quan ens acostem al 20 de març a les 16:33h, quan veurem el Sol sobre l’equador, sense declinació, i per això el dia i la nit duraran pràcticament el mateix.
Àudio a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona
Més informació
Per Santa Llúcia, pas de puça a Cosir i repuntejar (13/12/2011)
Imatge: el solstici. Wikimedia Commons