La mort dels boscos, amb Paco Lloret

Print Friendly, PDF & Email

Des de fa uns anys als boscos de tot el món se succeeixen episodis de mort d’arbres sobtada i generalitzada. El canvi climàtic i les sequeres juguen un paper important en molts casos, però no són l’única causa, ja que es combinen amb la història de l’explotació humana, la proliferació de plagues i incendis cada cop més virulents.

Tots els processos provoquen el seu col·lapse. Però, en el funcionament dels boscos cada una d’aquestes variables juga el seu paper, per això cal conèixer la complexa dinàmica interna, els patrons de creixement, la distribució al món, el paper en la biodiversitat i les transformacions que pateixen, siguin de forma natural o com a resultat de l’activitat humana.

Els boscos també ens proporcionen múltiples serveis, no només per l’explotació de la fusta, sinó també per la capacitat de regular el clima i la provisió d’aigua. I són una font d’emocions i un llegat que cal preservar. Però, tal com van les coses, podem pensar en la mort dels boscos?

Avui ens basem en un llibre que duu aquest títol «La mort dels boscos», però que, tot i dur el terme mort en el seu títol, ens il·lumina sobre el requeriment de boscos per a la vida humana.

L’autor ens obre les portes al fabulós món dels boscos. Recorre alguns dels boscos més importants de Nord-Amèrica, Patagònia, Europa i Àfrica per mostrar-nos el seu funcionament, la seva distribució, les seves robustesa i fragilitat davant les activitats antròpiques dels boscos. Diuen que ho fa de forma rigorosa i amena. Que és una lectura molt recomanable per a tots els públics. Per a comprendre la raó de ser dels boscos i el fonament que necessitem per conservar-los avui ens acompanya l’autor Francisco Lloret, catedràtic d’ecologia a la UAB i investigador del CREAF.

Imatge: wikimedia commons