Josep Comas i Solà

Print Friendly, PDF & Email

Avui parlarem d’un científic barceloní: l’astrònom Josep Comas i Solà. Ens fa una il·lusió especial, perquè gràcies a ell som aquí. Vil·la Urània, on tenim l’estudi de ràdio, és el seu llegat a la ciutadania de Barcelona, a través de l’Ajuntament.
Comas i Solà va néixer el 1868 a Barcelona. Des de petit va mostrar inclinació als estudis científics influït per l’astrònom i divulgador francès Camille Flammarion. La seva primera feina d’astrònom va ser un encàrrec de Rafael Patxot a Sant Feliu de Guíxols.
Quan va venir a viure a Vil·la Urània hi va posar un observatori en el terrat. I va participar en la creació i ser el primer director de l’Observatori Fabra. De les observacions va obtenir força descobertes, especialment d’asteroides, però no només. Aquest home inquiet va ser un gran divulgador de la ciència: va escriure articles de premsa i llibres; va organitzar exposicions i esdeveniments festius, visites a l’Observatori Fabra, cursos i conferències… i programes de ràdio! Va ser tan popular que el seu enterrament va ser un dels més concorreguts mai de la ciutat.
Perquè ens parli de la vida de Comas i Solà, avui tenim a Carles Puig doctor en Ciències Físiques i màster en Història de les Ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona, que va estar professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya adscrit al Departament de Matemàtiques.

La primera aparició de Comas i Solà a Ràdio Farró: aquí (min 15:50)

Coses del Farró, núm 18 – Tardor de 2022. Editorial: La Guerra és un crim, cita el text de Comas i Solà de 1933 “Contra la guerra” a Guerra a la guerra!, l’òrgan oficial del Comitè Català contra la Guerra (Delegació nacional del Comitté Mondial de Lutte contre la guerre imperialiste), núm 1 pàg 3.