Festa de la Ciència 2024

Print Friendly, PDF & Email

Dissabte 8 de juny, a través del programa de Fenomens Naturals, Ràdio Farró va participar en la 17ena Festa de la Ciència de Barcelona, que es va celebrar tot el cap de setmana a l’antic Mercat del Born i la plaça Comercial. De 20 a 22h L’equip de Ràdio Farró que formaven Maria Goretti Mas, Quima Parra i Raúl G Duarte van fer un programa especial conduit per Cristina Junyent en què van entrevistar sis científics.

Juan Manuel López García, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social ens va fer veure la importància dels animals petits en la reconstrucció del clima i l’ambient del passat, concretament de la zona d’Atapuerca. I com, a partir d’aquestes dades, es pot induir el que pot passar en un futur amb el clima i paisatge del planeta.

Elena García Nevado, del Grup de Recerca en Arquitectura, Energia i Medi Ambient AiEM, #ETSAB-UPC, ens va aclarir com fan termografies de carrers per saber quina és la temperatura del cel i de la resta de superfícies urbanes, i com afecta la diferència al microclima urbà.

Laia Vila Solés, de l’Institut de Neurociències de la UAB, ens va parlar dels mecanisme que fa que alguns records restin de forma molt viva en el teu cap. I com ara poden ajudar al tractament de trastorns i eradicar-los per guarir el trastorn per estrès posttraumàtic.

Guido Ramellini, del MMACA-Museu de Matemàtiques de Catalunya, ens va explicar perquè, en va validar les seves hipòtesis mitjançant l’experimentació, Galileu va passar a la història com el primer científic modern. A més de les observacions astronòmiques, vam parlar d’altres descobertes, com la caiguda de cossos i la teoria de les marees.

Amb Pamela Lustig Gainza, de l’Hospital Sant Joan de Déu, vam comprendre la revolució de la salut que aporten la combinació d’impressió 3D i la realitat virtual combinades. La impressió 3D ha transformat l’atenció mèdica amb protesis personalitzades i models anatòmics detallats per a cirurgies. La realitat virtual permet planificar cirurgies de manera immersiva. 

Eloy Santos, de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ens va explicar què hem après de la persona més vella del món. Perquè els supercentenaris, persones que assoleixen els 110 anys, son essencials per comprendre millor el procés d’envelliment i el risc de patir algunes patologies.

L’equip de Ràdio Farró per la Festa de la Ciència 2024 volem donar les gràcies a tots ells i a l’equip de la Festa de la Ciència que ens facilitat la participació.