Cel de tardor

Print Friendly, PDF & Email

Des de Ràdio Farró vam entrevistar Judith Ardèvol, sòcia d’Àster, l’Associació Astronòmica de Barcelona, des que tenia 12 anys! Ara és estudiant de Físiques, i no és l’únic cas en què aquesta entitat ha convoiat vocacions.

El suggeriment per al nostre oient és que aprofiti les nitsde tardor, per mirar amunt al cel. Que busqui llocs oberts, que els arbres i els edificis els permetin tenir com més horitzó, millor. El cel és preciós, no cal saber gaire; i quan comences a distingir planetes, constel·lacions i estrelles, t’ho passes molt bé. T’adones del pas del temps, i saps on és el nord i on el el sud, segons el que es pot veure al llarg de l’any.

  • Què podem veure en el cel durant aquesta tardor?
    El que queda de l’any podrem observar els planetes Júpiter i Saturn.
    A principis de la tardor podrem seguir veient les tres constel·lacions que formen el Triangle d’Estiu: Deneb, Altair i Vega.
    Començaran a apreciar-se millor constel·lacions com Andròmeda, juntament amb la galàxia homònima, la qual es pot apreciar a simple vista en indrets suficientment foscos i allunyats de la contaminació lumínica
    Ja cap a l’hivern, podrem observar constel·lacions més conegudes, com Taure, Gèmini o Orió. I podrem gaudir del cúmul d’estrelles conegut amb el nom de les Plèiades.
  •  Per què varien les estrelles, i per tant les constel·lacions, que podem observar al llarg de les estacions de l’any?
    Per la relació de l’òrbita de la Terra entorn el Sol, les constel·lacions més septentrionals es poden veure tot l’any prop de l’estrella polar, a l’hemisferi nord, és clar. Són les consstel·lacions més meridionals que es veuen segons l’estació.
  • Quin és el camí dels astres?
    L’eclíptica és el camí que fan els astres. És la projecció del pla que en què estan disposats els planetes en el Sistema Solar.
  • Quines són les pròximes activitats s’Àster?
    Diumenge 26 hi ha una observació a mig dia a la Farinera del Clot.
    També tenim altres observacions de la Lluna el 16 d’octubre a Sant Pere Màrtir, i per la Setmana de la Ciència.
    I el 6 d’octubre comença un curs d’iniciació a l’astronomia. Podeu inscriure-us encara.

    Podreu trobar informació sobre les diferents activitats d’ASTER aquí.


Més informació: Mirar amunt a la nit, Cafè científic a la Casa Orlandai amb ASTER (21/01/2010), amb motiu de l’any de l’Astronomia.

Ràdio Farró participarà a les festes de la Mercè fent un programa de més de 20 hores des de la Rambla notícia a EL JARDÍ de Sant Gervasi i Sarrià.

Programa conduit per Ràdio Associa’t.

Imatge de portada: Wikimedia Commons. Autor: Degeulasse.