El genoma humà i altres genomes, amb Arcadi Navarro

Print Friendly, PDF & Email

Avui parlarem del genoma. Ha fet 20 anys que va acabar el projecte Genoma Humà, que va començar el projecte ENCODE i que es fa pocs dies va publicar un article sobre el projecte Zoonomia.
El projecte Genoma Humà va ser una de les aventures científiques més importants de la història. Va donar la primera seqüència d’un genoma humà. 3.000.000 milions de bases endreçades. Les instruccions necessàries perquè un humà es desenvolupi i creixi. Cabria dir que de fet va ser un esborrany molt avançat, les parts més repetides van ser acabades fa pocs mesos.
El projecte ENCODE era necessari per saber com els 20.000 gens humans s’expressen, interactuen i afecten els programes biològics. El projecte Zoonomia aporta semblances i diferències genètiques amb animals filogenèticament propers a nosaltres. Entre tots ha millorat enormement el coneixement de nosaltres mateixos i s’ha pogut aplicar a la pràctica mèdica.
Parlarem amb Arcadi Navarro, catedràtic de genètica i professor ICREA en la UPF. Codirigeix l’Arxiu Europeu Genoma-Fenoma. És també director de la Fundació Pasqual Maragall i del seu centre de recerca Barcelonabeta Brain Research Center, ambdós dedicats a la comprensió de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives associades a l’edat.

Las preguntes que li farem:

  • Has participat en el projecte Zoonomia, en quin aspecte de la recerca. Quin és el significat dels segments diferents i conservats en els 240 mamífers estudiats?
  • Quina repercussió tindrà aquest coneixement en la pràctica mèdica?
  • Les bases de dades genètiques acumulen moltíssima informació que poden fer servir els científics. Com es poden combinar l’ètica de la confidencialitat i l’accés per a fer recerca?
  • Fins ara hem llegit el genoma, com acabarem escrivint en ell?

Més informació
IBE: Laboratori de Genètica Evolutiva
IBE (28/04/2023): El genoma de 240 espècies de mamífer revela què fa únic el genoma humà
Junyent, Cristina (04/05/2023) Zoonomia: conèixer el genoma dels animals per comprendre els humans
Projecte Genoma Humà (1990-2003)
Projecte ENCODE
Projecte Zoonomia
Archivo Europeo del Genoma-Fenoma
Fundació Pasqual Maragall
BarcelonaBeta: Alzheimer’s Research Center

Imatge: wikimedia commons