En el dia de la ràdio que Ràdio Farró celebra a la terrassa de Vil·la Urània, i Fenòmens naturals commemora el dia de la dona i la nena en ciència, que va ser ahir divendres 11/02/2022.
Donada la situació desigual de la presència femenina en ciència, el 2015 Nacions Unides va establir aquesta data per donar espai i temps per a reflexionar sobre la qüestió.
La situació a Catalunya és que si bé les noies accedeixen a carreres universitàries i en força d’elles la presència és superior a la dels homes, en arribar a càrrecs superiors, la situació s’inverteix. Per exemple, només hi ha una dona de cada tres catedràtics.
Ells doblen la xifra d’elles. Tampoc no es coneixen moltes dones a la història. I aquest és l’efecte Matilda, no una inexistència, sinó un furt, en paraules de Anna Sánchez, Amparo Alcina i Covadonga Ordónez a la revista Mètode. I com també exposa l’efecte Mathilda.
No es tracta de comportar-se com a homes. En paraules d’Elizabeth Blackburn (n. 1948), bioquímica australiana que el 2009 va guanyar el premi Nobel de Fisiologia o Medicina (n. 1948): «Que hi hagi poques dones en ciència no li fa a la ciència cap bé. Les dones i els homes poden ser creatius de diferent manera. La recerca ha de ser capaç de moure’s lliurament i explorar formes de pensar que no són necessàriament evidents des del principi».
Àudio a la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona
Més informació
Barona, J L. (2014). Dones i ciència. Genealogia d’una exclusió. Mètode Science Studies Journal, 4.
11 de febrero, dia internacional de la mujer y la niña en la ciencia.
Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència [+]
Dones i ciència. Exclusions i lluites. Biblioteques de Barcelona, del 24 de gener al 14 de març de 2022. Guia de lectura
Biaixos de gènere. RECERCAT
Dones i ciència a Barcelona. Anàlisi qualitativa, Ajuntament de Barcelona
Programa LeTSGEPs, una iniciativa per acabar amb el biax de gènere en els centres de recerca. Hi participa l’ICM.
Entrevista a Elisabeth Rasekoala, Premi NAT 2019, Cristina Junyent, Revista Mètode
#NoMoreMatildas
Dia de la dona i la nena en ciència (03/02/2022). Cristina Junyent a Ràdio Estel
Berrocal, Elena (11/02/2022): Del primer tratado de medicina a la vacuna de RNA mensajero: 6 científicas cuyos hallazgos nos han cambiado la vida. El Huffington Post
