Cent anys de ràdio

Print Friendly, PDF & Email

La ràdio va revolucionar per sempre el món de les comunicacions amb una nova tecnologia «sense fils», és a dir, sense cables de cap mena, transmesa per l’aire i fins i tot al buit de l’espai. Així va suplantar el telègraf i els seus derivats. Les aplicacions comercials, militars i pràctiques en van ser i són molt nombroses. La invenció de la ràdio va obrir el camí per a altres invents igual de revolucionaris, com ara la televisió o la transmissió Wi-Fi d’Internet, o la radiolocalització i el radar.
La radiodifusió ha estat per a alguns una fàbrica de somnis i fantasies, per a altres un món on informar-se, per a molts un element de companyia. Durant la República i la Guerra Civil va jugar un paper polític decisiu. En la postguerra i les dècades següents la ràdio va proporcionar entreteniment i espectacle. Avui, la ràdio és tot això i molt més, ja que des de 1976, la liberalització de les ones va propiciar el desenvolupament de nombroses cadenes que milions de persones segueixen cada dia.
En el programa veurem breument l’evolució de la ràdio, com va anar la programació durant la república i la guerra, tres casos de ràdio propaganda: el cas Palomares, La Pirenaica i Radio Liberty. I acabarem amb una menció als podcasts.
Veus de Goretti Mas, Cristina Junyent, Raúl Gallegos i Quima Parra.

PROGRAMA SENCER

Imatge: wikimedia commons