Cajalidades

Print Friendly, PDF & Email

Avui presentem un projecte d’art i ciència anomenat Cajalidades, que vol endinsar joves en el fascinant món de Santiago Ramón y Cajal. Cajal va ser el Catedràtic d’Histologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona entre 1887 i 1892, període durant el qual va postular la teoria neuronal que el portaria, al cap d’uns anys, a merèixer el Premi Nobel (entre molts altres premis de màxim prestigi) i el reconeixement de tota la comunitat científica internacional. A Fenòmens Naturals l’hem conegut de la mà d’Elvira Rocha.
En aquesta ocasió s’han ajuntat una narradora oral i una neurocientífica, i ha sortit una bonica combinació: una història i un taller. La narradora oral, Sandra Rossi, ens explica la història d’un nen que va néixer a un petit poble, tan petit que ni apareixia als mapes. Amb la seva curiositat, l’amor pel dibuix i les ganes d’entendre la natura va arribar a ser conegut arreu del món. Per mantenir la seva curiositat i la fascinació de la natura, la neurocientífica Esther Gratacós-Batlle proposa uns tallers als participants, un sobre l’obtenció de pigments de vegetals, en un altre crea una cambra obscura per veure el principi de la fotografia, i, finalment, descobreix el fascinant món microscòpic.

Cajalidades ha estat possible gràcies a l’ajuda i al suport de la Societat Catalana de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut de Neurociències de la Universitat de Barcelona i l’Instituto Cajal del Centro Superior de Investigaciones Científicas.

I si vols saber més coses de com era el Santiago Ramón y Cajal de petit, o de gran, pots llegir les memòries que va escriure ell mateix “Recuerdos de mi vida”, entre molts altres escrits que també pots trobar al Centro Virtual Cervantes. També pots consultar el fons que té el Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona.

CONTACTE: <cajalidades@gmail.com>
Més informació
Cajalidadestríptic català
Cajalidadestríptico castellano
Santiago Ramón y Cajal, por Elvira Rocha (primavera 2022)
Cajalidades-SCB
La comunicació entre neurones– Esther Gratacós als Cafès Científics a la Casa Orlandai (16/03/2022)
Obra de Cajal, teatre científic, Tola, Rocha, Junyent